zondag 4 december 2011

Mannenmuts a la Marieke

Dit jaar haakte ik, in opdracht van de Goedheiligman himself een warme muts voor de vader van mijn meisjes.

Stukje man met muts

Vanmiddag hebben we samen, met de kinderen, en met lieve familie pakjesmiddag gevierd. Het was druk en gezellig, de meisjes zongen en dansten de sterren van de hemel, en konden heel goed kadootjes uitdelen. Na een gezellige maaltijd en een poosje spelen met het nieuwe goed, zijn de meisjes heerlijk zoet gaan slapen, en is al het bezoek weer huiswaarts gekeerd. Ik zit op de bank, snoepend van een chocoladeletter, en de laptop op schoot, nog even na te genieten.

Zoiets dus :) 

Ook nog zin in  een razendsnelle superwarme muts? Je maakt 'm zo:

Je hebt nodig:
- haaknaald 6 mm,
- twee kleuren garen voor haaknaald 3-4 (bijvoorbeeld een wol-acryl mengsel zoals hier)
Je haakt de hele muts met twee draden tegelijk

Haak 4 lossen, en maak er mbv een vaste een ring van.
1e toer: haakt 10 vasten om de ring heen (10 vasten)
2e toer: haak 2 lossen, en vervolgens nog 9 stokjes. haak 't laatste en eerste stokje aan elkaar vast met een halve vaste (10 stokjes).
3e toer: haak 2 lossen,  1 stokje in de eerste ruimte, en vervolgens * 2 stokjes samen* , herhaal tussen * en*,  en haak het eerste en laatst stokje weer aan elkaar vast mbv een halve vasten (20 stokjes)
4e toer: begin en eindig als toer 1 en 2, meerder alsvolgt  2 stokjes samen, * dan 1 stokje, dan weer 2 stokjes samen *, herhaal tussen * en * (30 stokjes).
5e toer: begin en eindig zoals hierboven, dan 1 stokje, dan 2 stokjes samen en meerder verder alsvolgt: * 2 keer een stokje, dan 2 stokjes samen* , herhaal tussen * en* (40 stokjes).
6e toer: begin en eindig zoals hierboven, haak 2 keer een stokje, dan 2 stokjes samen en verder alsvolgt: * haak drie keer een stokje en dan 2 stokjes samen* , herhaal tussen * en *  (50 stokjes)
toer 7 t/m 12: begin en eindig zoals hierboven, haak telkens een stokje, je stopt dus met meerderen.
toer 13 t/m 15: wissel bij een van de draden van kleur, zodat je een effen rand krijgt. Haak 3 toeren in een ribsteek, zonder te meerderen. hecht af en werk alle draadjes weg.
En als het goed is, heb je dan iets als dit gehaakt:Heb je nooit een ribsteek gehaakt, en wil je leren hoe? Bekijk dan onderstaand filmpje eens. Na een minuut of 5 legt deze dame heel precies uit hoe je zo'n ribsteek maakt. Het lukte me niet om het filmpje te knippen, dus je kunt kiezen om de hele rit uit te zitten, of om 'm wat verder te spoelen. Succes!

2 opmerkingen:

 1. Lekker stoere muts voor manlief én een duidelijke uitleg voor ons! Fijn!
  Dat van die twee draden samen, daar zou ik nooit aan denken, maar het geeft een tof resultaat!
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is nog eens een stoere mannenmuts.. IK moet er ook nog eentje maken voor mijn stoere zoon.
  Leuk om te lezen dat je een fijne sinterklaas hebt gevierd samen met je fam... leuke dagen om later op terug te kijken

  BeantwoordenVerwijderen

Hello you, welcome to my blog and thank you for leaving a message!