maandag 21 november 2011

Patroon peuter puff stitch hatEen tijdje terug haakte ik voor mijn jongste dochter een variatie op de puff stitch hat die ik bij haar zag (en ook al eens uitprobeerde). Voor dit mutsje gebruikte ik haakkatoen en een haaknaald van 2,5 mm. Je hebt, als je voor 3 kleuren kiest, van elke kleur iets minder dan een bolletje nodig.Wil je weten hoe je die puff stitch haakt? Kijk dan hier eens naar het filmpje.

Het is niet zo lastig. Let er wel op dat alle lusjes even lang zijn, en dat je garen soepel over je haaknaald glijdt. In dit filmpje zie je ook heel goed hoe je moet meerderen, en aan een nieuwe baan kan beginnen. Dat ga ik dus niet helemaal uitschrijven. Wil je een vergelijkbaar mutsje haken, maar dan met dunner garen, en voor een peuter van ongeveer drie jaar? Houd dan de volgende telling aan:


- haak een ring van 5 lossen, sluit en
- haak hierin 6 'puff stitches', elk gescheiden door 1 losse (zie filmpje)
- in de tweede toer haak je tussen elke puff stitch, 2 puff stitches (12 in totaal)
- in de derde toer: begin met 1 puff stitch,  * dan weer 1 puff stitch, dan 2 puff stitches samen (herhaal vanaf *), rond af door er bij de eerste puff stitch nog eentje bij te haken (18 in totaal).
- in de vierde toer: begin met 1 puff stitch, * dan 2 keer 1 puff stitch, dan 2 puff stitches samen (herhaal vanaf *). Rond af door er bij de eerste puff stitch nog eentje bij te haken ( 24 in totaal)
- in de vijfde toer: begin met 1 puff stitch, * dan 3 keer 1 puff stitch, dan 2 puff stitches samen (herhaal vanaf *). Rond af door er bij de eerste puff stitch nog eentje bij te haken ( 30 in totaal).
- in de zesde toer: begin met 1 puff stitch, * dan 4 keer 1 puff stitch, dan 2 puff stitches samen (herhaal vanaf  *). Rond af door er bij de eerste puff stitch nog eentje bij te haken ( 36 in totaal).
- in de zevende toer: begin met 1 puff stitch, * dan 5 keer 1 puff stitch, dan 2 puff stitches samen (herhaal vanaf  *). Rond af door er bij de eerste puff stitch nog eentje bij te haken (42 in totaal).

Waarschijnlijk is je mutsje nu breed genoeg, zo niet, meerder dan nog een toer ( 6 keer 1 puff stitch, dan 2 puff stitches samen, 48 in totaal).

Wanneer je mutsje breed genoeg is, stop je met meerderen en blijf je toeren puff stitches haken (ongeveer 13, pas even tussendoor. Ik meerderde 7 banen, en haakte er toen nog 13 bij). 

Om het mutsje wat strakker om het hoofd te doen sluiten, rond je af met een aantal toeren vasten. Ik gebruikte hiervoor wat korte stukjes van de drie verschillende kleuren. Haak een vaste voor elke puff stitch, en een vaste voor elke tussensteek. haak zo 4 banen, en hecht af.
Voor de bloem: haak een ring van 4 lossen. haak hier 16 stokjes in. Wissel van kleur. Haak: * een dubbel stokje, 3 lossen, sla 2 stokjes uit de vorige toer over, en dan 1 dubbele stokje ( herhaal vanaf * tot je helemaal rond bent) sla telkens twee stokjes uit de vorige toer over. Haak in elke 'lus van 3 lossen' het volgende: 1 vaste, 2 stokjes, 1 dubbel stokje, 2 stokjes en 1 vaste.  Hecht alle draden af en naai de bloem met kleine steekjes op de onderrand van de muts. 

Klaar!

1 opmerking:

  1. Knap hoor! Heb er ook een gemaakt met dat filmpje als hulplijn. Easy doing. Gebruikte wel maar één kleur omdat het me anders te moeilijk leek. Als ik het nu zo zie bij jou vind ik het prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen

Hello you, welcome to my blog and thank you for leaving a message!